Ik draaide me om, keek naar de reproductie van Claude Monet dat vanonder een schuine balk oplichtte in de straal van een spot. Onbewogen haalde ik mijn schouders op. Met mijn rug naar hem toe gedraaid, antwoordde ik dat het donker was, donkerder dan de wereld van de vrouw met parasol. Dat was niet gelogen. Hier geen blauw zomersjaaltje of een scherm tegen de zon. Hier was geen zomer, hier was geen zon. Hoogstens een streepje licht aan het verre eind van het donker en dat streepje was niet meer dan een flauw lenteschijnsel.

Franse impressionisten. Verhalen die je telkens opnieuw kon bedenken, want ze vergleden toch weer naar de plek waar je er nooit meer bij kon.

Voor het eerst werd ik tot tranen geroerd door een esthetisch genot. Ik snapte nog niet veel, maar ik begreep wel dat ik een vangnet had gevonden dat mij een leven lang zou beschermen. 

Claude Monet

Oscar-Claude Monet (1840 - 1926) was een grondlegger van de Franse impressionistische schilderkunst. De term "Impressionisme" is afgeleid van de titel van zijn schilderij Impression, soleil levant dat in 1874 tentoon werd gesteld in de eerste van de onafhankelijke tentoonstellingen die door Monet en zijn medewerkers werden georganiseerd als een alternatief voor de Salon de Paris. Zijn ambitie om het platteland te documenteren, bracht hem ertoe een methode te gebruiken om dezelfde scène vele malen opnieuw te schilderen. Zo kon hij de wisselingen van het licht en het verstrijken van de seizoenen vastleggen.

'Ik moet constant doorwerken, want als ik de tijd heb om mezelf te onderzoeken en te beoordelen is het met mij gedaan. Het duister overweldigt mij en ik word zo ellendig en onaangenaam... Bovendien voel ik dat ik ouder word en al die verspilde tijd maakt me radeloos.'

Tik op één van de onderstaande afbeeldingen om er meer over te weten te komen.