IMPRESSIES

HET JUISTE OGENBLIK

Het impressionisme was een Franse kunststroming waarvan de leden probeerden het enkele moment uit de tijd te isoleren. Op zoek naar het perfecte ogenblik, de oogwenk waar je voor altijd in zou willen blijven hangen. Om dat te vangen en het vervolgens te behouden.

Geteld, gewogen, gebroken. Debuutroman waarin het impressionisme een grote rol speelt...

'Tijd is abstract. Je kunt er niet een stukje van pakken, dat in je handen houden en het beschouwen. Stel je voor dat je een greep uit de werkelijkheid kan doen, een fragment door je handen kan laten gaan, zoals je een steen door je handen kan laten rollen. Een brokstuk van een prachtig moment, een monument uit de geschiedenis. De blik van je geliefde. Uitzicht op de boulevard. Die prachtige middag op dat bankje in het park.'

(Fragment uit 'Geteld, gewogen, gebroken')

Voorstellingen van het dorpje Vetheuil. Weergegeven in verschillende jaargetijden, selectie uit een reeks van Claude Monet.

De verhalenbundel 'Impressies' bevat een serie vertelsels waarin naast tekst het beeld een belangrijke rol speelt. Bij schilderijen van verschillende schilders uit de impressionistische kunststroming, heb ik fictieve verhalen geschreven. Beelden die zijn vervlochten met imaginaire vertellingen  die u ontroeren, verrassen of aan het denken zetten. Ervaar de vreugde en de hartstocht, opluchting of een intens verdriet. Voel de plaatsvervangende schaamte of verlang naar de schoonheid van het leven. Voor de liefde. De liefde voor een persoon of de liefde voor het schitterende landschap van het Franse Normandië. Laat je verleiden door werken van Claude Monet en Eduard Manet, droom weg bij in de wereld van Camille Pissarro of verbaas je over de virtuositeit van Pierre-Auguste Renoir. Meeslepende dramatiek in maximaal 500 woorden waarin gevoelens, dromen en verlangens je voor even onttrekken aan het dagelijks bestaan. 

De afdruk van een indruk. Wat is impressionisme?

Impressies.

Korte verhalen